Jan van de Pavert De nieuwe wereld

 
 

Met de optimistisch klinkende titel De nieuwe wereld opent 38CC de eerste tentoonstelling van 2010. Beeldend kunstenaar Jan van de Pavert (1960) toont hier voor het eerst een totaalinstallatie van vier deels nieuwe werken. 38CC nodigde deze kunstenaar uit vanwege zijn affiniteit met architectuur en architectuurtheorie. Zaterdag 30 januari opende Mick Eekhout, hoogleraar productontwikkeling TU Delft en directeur/ontwerper Octatube Delft de expositie.

In de hoofdruimte van 38CC richtte Van de Pavert een klein podium op. Enkele traptreden leiden naar twee sokkels met daarop twee beelden. Daarnaast plaatst hij nog twee beelden op aparte sokkels. Twee van de vier beelden zijn een soort architectonische modellen met zes gevels als een dobbelsteen. De andere twee zijn nieuwe, zogenoemde ‘buismeubels’. Voor deze nieuwe sculpturen vormen de buismeubelen van Marcel Breuer (1902-1981) en Mart Stam (1899-1986) uit circa 1925 het vertrekpunt. De ruimtelijke kwaliteit van deze vernuftige meubelen uit één doorlopende buis voert Van de Pavert net iets verder door. Met een even kleinere schaal en een opbouw meer als kubus ontstaan er daadwerkelijk sculpturen.

Van de Pavert maakte in de loop van de jaren tachtig furore met eigenzinnige beelden. Er ontstonden afgietsels van zijn raam- en deurpartijen, grote tenten, kleine modellen en gebouwtjes waar je als toeschouwer daadwerkelijk in kunt. Kunst, architectuur en stedenbouw hadden en hebben nog steeds zijn aandacht, evenals de sociale functie ervan. Van de Pavert is met name geïnteresseerd in de kunst en architectuur van de vroege avant-gardes van de twintigste eeuw en de architectuur van de jaren zestig. Dit modernisme vindt zijn weerslag in zijn eigen werk. In de loop van de tijd heeft hij behalve modellen ook video’s, animaties, tekeningen, muurschilderingen en zelfs behang gemaakt. Zijn schilderingen roepen herinneringen op aan de sociaal-realistische schilderingen van de Mexicaanse kunstenaar Diego Riviera (1886-1957).

Als titel voor de tentoonstelling bij 38CC koos Van de Pavert: De nieuwe wereld. “Er is een tijd geweest dat men gewend was in die termen te denken. Begin twintigste eeuw (1907-1924) waren kunst en architectuur een voorbode van een betere wereld. Architectuur heeft die rol het langst gehad. Kijk maar naar de modernistische architectuur uit de jaren zestig. Tegenwoordig kennen we noch de utopische bouw, noch de terminologie. Maar als de economie weer een beetje aantrekt, kan dat weer veranderen. Vandaar De nieuwe wereld,” aldus Van de Pavert.

Naast de installatie presenteerde Van de Pavert ook foto’s van (inmiddels verdwenen) modernistische architectuur in Nederland in combinatie met afbeeldingen die te maken hebben met hedendaagse politiek.


 

   
   
     
     

.30 januari t/m 7 maart 2010