......Gerco de Ruijter

.............loslaten

 

Een duif. In volle vlucht boven Delft. Wat zou er vanuit zijn perspectief te zien zijn? Dat en meer toont beeldend kunstenaar/fotograaf Gerco de Ruijter in loslaten bij 38CC.

De Ruijter (1961) maakt sinds 1993 zijn inmiddels nationaal en internationaal bekende vliegerfoto’s. Daarmee heeft hij de gangbare visie op de verbeelding van het landschap op zijn kop gezet. Van de indeling lucht boven, aarde beneden en een horizon daartussen is bij hem geen sprake.

De Ruijter is door 38CC uitgenodigd vanwege zijn onorthodoxe visie op landschap. 38CC vroeg hem om iets met de spoorzone te doen.
Omdat in dat gebied zoveel duidelijk herkenbare beeldelementen zichtbaar zijn dat zelfs een luchtfoto niet snel tot abstractie zal leiden, kiest De Ruijter hier voor een andere, experimentele invalshoek.
Al jaren loopt hij rond met het idee duiven opnamen te laten maken van het landschap. De vraag van 38CC gaf hem de gelegenheid dat idee te realiseren. Het plan was een duif met een ultralichte videocamera ter grootte van een creditcard uit te rusten en hem bovenop het Bacinol-gebouw los te laten. Van daaruit zou het dier in een rechte lijn over de spoorzone naar zijn thuishaven in Overschie kunnen vliegen.
Met het loslaten van de duif, verliest de kunstenaar echter ook de regie. De duif, hoewel gesponsord door de NS, bleek nauwelijks over station en spoor te vliegen, maar via de stad en de snelweg naar huis te koersen. Het resultaat van de uitgevoerde vluchten heeft De Ruijter verwerkt tot twee bijzondere videowerken. Daarnaast toont hij in 38CC een selectie van bestaand fotowerk.

.18 oktober t/m 16 november 2008