....Ronald de Ceuster

. .....marked construction/space

 

Lijnen van boetseerwas. Niet kaarsrecht, maar juist soms een beetje bibberig en hortend. Daaruit bestaat de installatie die Ronald de Ceuster voor 38CC maakt. Toch is deze minimale ingreep bij één stap over drempel direct voelbaar. De twee andere getoonde kunstwerken zijn net als deze installatie rechtstreeks op de ruimte van het Bacinol-gebouw geënt.

In de grote zaal van 38CC brengt Ronald de Ceuster (1960) met zwarte boetseerwas een ruimtelijke tekening getiteld ‘Marked construction’ aan. Concrete aanleiding vindt hij daarvoor in de architectuur van de grote zaal zelf: de stalen constructie die in het plafond en de muren goed zichtbaar is. De lijnen op plafond en muur trekt hij door over de vloer. Daar bevindt zich immers een aan het oog onttrokken deel van de kooiconstructie. Het effect van de betekening is dat je je als toeschouwer bewust wordt van de ruimte.
In de kleine zaal presenteert De Ceuster onder de titel ‘Marked space’ nog twee andere kunstwerken. Eén bestaand uit 36 zwartwit prints en één bestaand uit twee videofilms. Voor beide kunstwerken vormen foto’s van de grote expositieruimte van Bacinol het aanknopingspunt. In elk van de prints én in de videowerken zijn gedigitaliseerde fragmenten van de ruimte te zien. Behalve de vorm van de ruimte spelen daarbij bijvoorbeeld ook licht- en schaduwwerking een beeldbepalende rol.

De Ceuster is door 38CC benadert omdat hij al sinds het begin van de jaren negentig ruimtelijk werk maakt dat een sterke relatie heeft met de architectuur. Door bijvoorbeeld voegen tussen tegels of vlekken op een vloer te betekenen, maakt hij de ruimte ervaarbaar.

.17 januari t/m 22 februari 2009